Káva a čaj pri histamínovovej intolerancii
Káva a čaj patria medzi obľúbené nápoje väčšiny ľudí, preto sa mnohí histaminici zľaknú keď ich na
niektorých zoznamoch vidia v nepovolených nápojoch.
Pravda našťastie nie je taká čierno-biela.
Fakt je, že príliš kofeínu sa pri HIT neodporúča, pretože kofeín zvyšuje hladinu histamínu
[odkaz na štúdiu].
Okrem toho káva, ale aj mnoho čajov obsahuje ďalšie biogénne amíny, ktoré môžu zhoršovať stav.
Ak to však človek nepreháňa a má pod kontrolou aj celý jedálniček, môže sa vyhnúť naplneniu svojho osobného
denného histamínového limitu aj pri niekoľkých šálkach čajoch a kávy.
Z mojich osobných skúseností dám pár rád:
Káva
- Ideálne piť bezkofeinovú. Dnes sa už robia s chuťou a vôňou, ktorá je takmer na nerozoznanie od bežnej
kofeínovej. Sám takú pijem niekoľko krát za deň a nemám žiadne problémy s histamínovými reakciami.
- Ak potrebujete nakopnúť a dať si kávu s kofeínom, uprednostňujte čerstvo praženú - napríklad z rôznych malých
lokálnych pražiarní, kde viete že bola pražená v priebehu posledných pár týždňov.
- Robte si slabšiu až stredne silnú kávu, žiadne smrťáky.
- Uprednostnite espresso (napríklad z domáceho automatu, ktorý kávu čerstvo namelie a potom pretlačí
horúcou vodou).
- Vyhnite sa instantným kávam a "turkom".
Čaj
- Čierny čaj nepite, prechádza fermentáciou vďaka ktorej obsahuje histamín a aj vyššie
množstvo ostatných biogénnych amínov.
- Zelený a biely čaj môžete vyskúšať v malom množstve - nedá sa dať obecné odporúčanie, lebo
každý je inak citlivý a záleží aj na konkrétnej odrode a spôsobu spracovania a skladovania.
Pre zaujímavosť, zelený čaj sa po zbere prudko usuší na horúcej panvici, alebo parením, čím sa zastaví fermentácia.
Biely čaj sa suší na slnku, takže tam sa môže ľahká fermentácia spustiť, ale neporovnateľne menšia ako pri čiernom čaji,
ktorý sa cielene nechá fermentovať.
Bylinkové a ostatné čaje
- Čaj Tulsi (bazalka posvätná) - ak rozmýšľate, aký čaj si spraviť a zároveň pomocť v boji proti histamínu
vo vašom tele, vaša voľba by mala padnúť na Tulsi, čiže bazalku posvätnú.
Vedci z indickej farmaceutickej Srinivas College použili extrakt z listov Tulsi na pokusné
morčatá a potkany, ktoré boli vystavené histamínu.
Skupina ktorá dostala extrakt z Tulsi mala dokázateľne miernejší priebeh histamínových reakcií,
ako kontrolná skupina, ktorá mala tú smolu, že bazalku nedostala
[odkaz na štúdiu].
- Kamilkový, Mätový, Lipový, Šalviový, Roibos - toto sú ďalšie čaje, ktoré väčšine histaminikov nerobia problémy. Skúšajte ich ale postupne po jednom,
aby ste zachytili prípadnú individuálnu citlivosť, či nebodaj alergiu na niektorú z látok v nich.
Autor: Jozef O.