Histamín je látka, ktorá sa bežne nachádza v rôznych potravinách.
Problém nastáva, keď naše telo nedostatočne odbúrava histamín, ktorý takto príjmeme.
Odbúravať histamín z potravín umožňujú dva enzýmy:
(diaminooxidáza) - tento enzým je nepretržite uvoľňovaný z buniek lemujúcich tenké črevo a hornú časť hrubého čreva. Dá sa povedať, že je to taká prvá a najdôležitejšia línia obrany proti nadmernému príjmu histamínu z potravín a nápojov.
HNMT(histamín-N-metyltransferáza) - Histamín, ktorý prekoná DAO, narazí na ďalší enzým, ktorý ho vie zničiť - HNMT. Ten sa nachádza (okrem iných orgánov) vo vnútri buniek lemujúcich črevo.
Histamín, ktorý prekoná obe prekážky, sa tak dostane do našej krvi a v závislosti na jeho množstve nám môže
začať spôsobovať problémy.
Dôvod, prečo u niekoho nefungujú tieto enzýmy spoľahlivo sú rôzne.
Niekto môže mať množstvo týchto enzýmov nedostatočné na základe genetickej predispozície, iný kvôli rôznym ochoreniam
tráviaceho traktu.
Ďalším problémom môže byť potláčanie tvorby týchto enzýmov alkoholom, liekmi, alebo inými biogénnymi amínmi.
Rovnako tak nedostatkom vitamínu B6, vitamínu C, medi a zinku.
Histamín si ale tvorí aj naše vlastné telo a uskladňuje v špeciálnych bunkách, ktoré voláme žírne bunky.
Sú to biele krvinky nachádzajúce sa vo všetkých ľudských tkanivách.
Obsahujú chemikálie, ktoré sa používajú v boji proti infekciám, chorobám, patogénom, toxicite, atď.
Jedna z chemických látok, ktoré žírne bunky v prípade nutnosti uvoľňujú, je aj histamín.
Ak trpíme MCAS, máme tieto bunky "hyperaktívne" a tak reagujú neprimerane a
uvoľňujú zápalový obsah vrátane histamínu nadmerne.
Ľudia s MCAS tak môžu byť mylne považovaní za pacientov s histamínovou intoleranciou.
U niekoho to môže byť aj kombinácia oboch problémov a tak v jeho tele stúpa prehnane množstvo histamínu tak z potravín (HIT),
ako aj z príliš aktívnych žírnych buniek (MCAS).
Najbežnejšie príznaky, ktoré ľudia zažívajú pri HIT sú napríklad:
Spolu s tým sa môžu vyvinúť aj chronické ťažkosti ako napríklad:
Či máte HIT sa najčastejšie zisťuje z vyšetrenia krvi, kde sa zmeria kvantita a aktivita DAO. Približné hodnoty a ich vysvetlenie:
Bohužiaľ však vôbec nie je do dnešnej doby jasné, či je tento test spoľahlivý.
Skeptický názor na toto vyšetrenie má okrem iných aj Dr. Igor Bukovský, ktorý tvrdí,
že len vyšetrenie hodnôt DAO z krvi nie je dostatočné.
Na rozklade histamínu sa totiž, ako je spomenuté vyššie, zúčastňuje aj enzým HNMT, ktorý pôsobí v bunkách a ich okolí. A teda je veľmi otázne či je
správne okamžite zaradiť človeka medzi "histaminikov" ak vyšetríme len jeden z dvoch dôležitých enzýmov.
Podobnú skepsu má aj známa výskumníčka, pedagogička a autorka s viac ako tridsaťročnými skúsenosťami v oblasti
biochemických a imunologických reakcií Dr. Janice Joneja. Okrem iného uvádza, že hladina histamínu a teda aj DAO
v tele neustále kolíše, takže hladina by bola iná, ak by sa vzorka odoberala v rôznych časoch počas dňa.
Preto ak nám vyšetrenia na alergie, Crohnovu chorobu, SIBO, MCAS a ďalšie navrhnuté doktorom vyšli negatívne,
na overenie či netrpíte náhodou histamínovou intoleranciou je dobré ak začnete s nízko-histamínovou diétou a
budete pozorovať, či nepríjemné prejavy ustupujú.
Ak ste zistili, že histamínovou intoleranciou naozaj trpíte, alebo si chcete nízko-histamínovou diétou overiť
ako bude vaše telo reagovať, nezostáva vám nič iné ako zmeniť svoj jedálniček.
Dôležitá vec je vylúčiť zo stravy hlavne potraviny, ktoré:
Teraz príde prvý šok - ak sa pozriete prvý krát na odporúčaný zoznam čo jesť a čomu sa vyhnúť - môže vám doslova padnúť sánka pri
predstave čoho všetkého sa musíte vzdať. Ale nebojte sa, je to len vec zvyku, ako skoro všetko v živote.
V konečnom dôsledku táto zmena upraví jedálniček pre väčšinu ľudí na omnoho zdravšiu formu, akú mali doteraz.
Obecné pravidlá hovoria, že sa treba vyhýbať hlavne nasledovnému:
Aby to nebolo veľmi jednoduché, záleží aj od toho, koľko histamínu ste už do seba daný deň dostali,
prípadne sa uvoľnil vo vašom tele..
niekedy vám tá istá potravina ráno nespraví nič, ale večer, keď už máte za sebou pár iných histamínových jedál,
zavŕšite tu pomyselnú poslednú kvapku vašej histamínovej nádoby a histamín “pretečie”.
Na internete môžete nájsť množstvo zoznamov odporúčaných a neodporúčaných potravín pre ľudí trpiacim HIT, každý sa v
čomsi líší. Preto som sa rozhodol zozbierať informácie z viacerých najznámejších zdrojov a filtrom prešli len
potraviny na ktorých sa zhodla väčšina. Zoznamy priebežne aktualizujem podľa toho ako vychádzajú nové výskumy na túto tému.
Nájdete ich v menu pod Zoznamom potravín.
Na uľahčenie situácií, kedy sa nedá vyhnúť jedlám obsahujúcich veľa histamínu, môžete nájsť
na našom trhu doplnok pod názvom DAOSIN.
Len pre zaujímavosť, je to extrakt z bravčových obličiek. Jeho užitie je
jednoduché - 15 minút pred jedlom, ktoré viete že patrí do kategórie "zakázaných", užijete jednu kapsulu.
Dostanete tak do svojho tenkého čreva dočasný DAO enzým, ktorý vám pomôže odbúrať nadbytočmný histamín z jedla.
Za ekonomicky najlepšie balenie so 60 kapsulami dáte okolo 40 eur.
Bohužiaľ, žiadna poisťovňa ho v dnešnej dobe neprepláca a to ani ak máte potvrdenie o histamínovej intolerancii priamo
od lekára.