logo
Vyzivove doplnky a kreatin
Lucia (05.02.2023 22:22)
Dobry den, pred istym casom tu bol velmi pekny clanok na tuto temu vratane kreatinu, avsak uz je zmazany. Mate, prosim, niekto dobru skusenost s uzivanim kreatinu ako histaminik a sportovec? Ake druhy sportov vam vyhovuju? Nedavno som sa docitala, ze treba preferovat tie s nizkou tepovou frekvenciou, co by vysvetlovalo, preco nevladzem a telo ma spomaluje pri vybusnych treningoch. Najvhodnejsie som u seba vyhodnotila silove a strecingove treningy, trening na "core", kde sa clovek velmi nezadycha a neprepoti. Ake su vase skusenosti? Dakujem pekne
Jozef O. (06.02.2023 07:36)
Ano, vsimol som si nieco podobne aj u seba. Vobec mi nerobia dobre vysoko-frekvencne treningy, postupne som presiel len na dva druhy pohybu a cvicenia, po ktorych sa citim dobre a davaju mi zmysel. 1. Obycajne chodenie - chodim kazdy den aspon 30 minut - jednoducho sa idem len tak poprechadzat po sidlisku s nejakou audio-knizkou ci podcastom na usiach. Kedze ako programator skoro cely den sedim na zadku, toto je priam povinnost pre mna. :) 2. Silove cvicenie vlastnou vahou - 3 x do tyzdna cvicim silovo v pomalom tempe s vlastnou vahou. Striedam niekolkokrat dokola zhyby a kliky a medzi cvikmi si doprajem dostatocny oddych (cca 2 minuty). Nejdem az do uplneho vycerpania, ale kazdu seriu koncim predtym, ako by som dal so vsetkym vypatim este 1 zhyb, alebo este 1-2 kliky. Ono casom ten pocet aj tak z tyzdna na tyzden rastie, ako clovek silnie..
Jozko (06.02.2023 07:37)
Ja som behaval, a potom som mal take unavove stavy, a pomalu regeneraciu, zas hokej mi az tak zle nerobil, aktualne mi byva tazko aj po posilke a saune. Je to asi velmi individualne, a podla stavu organizmu, len skusit a vidiet co ti skodi, celkovo mam pocit, ze mam pomalu regeneraciu, a ze po sporte viac ako endorfiny citim unavu a vycerpanie.
Jozef O. (06.02.2023 07:46)
A este co sa tyka toho clanku o creatine, co tu kedysi bol. Ked som stranku prebudoval, aby bola hlavne o diskusii medzi histaminikmi, rozhodol som sa tu nechat len par clankov, ktore mali celkom vysoku citatelnost. Ta o doplnkoch vyzivy bola na okraji zaujmu, tak padla za obet :) Kazdopadne tu zkopirujem, co tam bolo o creatine: V našom tele funguje proces, ktorý voláme metylácia. Tá je dôležitá nie len na opravu a detoxikáciu buniek, ale pomáha aj pri odbúravaní histamínu. Metylácia je ale navyše potrebná aj na výrobu kreatínu v našom tele. Prečo to píšem ? Vaše telo spotrebováva energiu vo forme ATP. Ak ju telo potrebuje doplniť (čo býva ešte častejšie u športovcov), môže tak urobiť práve vďaka kreatínu. A tu prichádza pointa. Ak máme oslabený proces metylácie (zdedené gény, nedostatok vitamínov B, atď..), metylácia nemusí stíhať pomáhať odbúravať histamín, keďže je zamestnaná tvorbou kreatínu na doplnenie energie. Mne sa preto osvedčilo brať ako doplnok výživy práve kreatín. Stačí 1 čajová lyžička denne rozmiešaná vo vode. Metylácia v mojom tele je tak odľahčená od tvorby kreatínu, lebo mám svoje zásoby dopĺňané externe a môže sa tak venovať viac práve procesom dôležitým pri odbúravaní histamínu.
Lucia (06.02.2023 09:00)
Dakujem pekne za reakcie :) Jozef O. kreatin stale beries? Vsetko je ok aj po dlhodobom uzivani? Neviem preco sa ho tak obavam, ked mi ho aj treneri niekolkokrat odporucali, ze sa mam vykaslat na vsetky doplnky (ak mam kvalitnu stravu s dostatkom bielkovin), lebo pri silovom treningu staci uplne kreatin a je prospesny aj pri HIT :) takze planujem ho zaradit kazdy den 3-5g, mam na odporucko Creapure, hoci mi uz dlho stoji neotvoreny, myslim, ze by som sa nemusela bat plesni, dufam. Prosim Ta - mohol by si poslat nejake uzitocne linky na tuto temu? Kludne aj v anglictine, mozno to pomoze viacerym, hoci chapem, ze tato tema nie je az tak dolezita a zaujimava pre masy, ked zakladny problem je strava a dostat sa aspon ako-tak do normalu. Avsak pre mna je prave ten zaklad pohyb a cvicenie, potom mi tuhnu kosti a kvoli HIT mam aj katastrofalne prekrvovanie, takze mi je neustala zima a aj teraz sedim pri PC v hrubom svetri, kedze tiez pracujem v IT :) Takze suhlasim, ze chodza je jedna parada, robim to iste, nejake vyucovanie alebo co je libo do sluchadiel a chodim po sidlisku alebo aj do mesta na nakupy a ak nemozem na trening, nahodim si nakup potravin alebo drogerie a mam polhodinovu farmarsku chodzu v praxi :D K tym silovym cvikom s 2 min. pauzou, presne takyto treningovy plan som mala v barbell gyme, kde sa venovali vyslovene silovo-kondicnemu treningu a zakladnym cvikom typu military press, bench press, drepy, dead lift etc... a vzdy bola 2min. pauza medzi opakovaniami, telo na to aj dobre reagovalo, nechodila som znicena, horsie to uz bolo s castou kondicnou, kde mi kazali byt na nejakej konkretnej tepovej urovni a mna tam uz islo porazit, spomalovalo ma to, vyplavuje sa vela histaminu a napr. ja som potom v noci nemohla dobre spat, dokonca mi trpli nohy, zvysovala som davky magnezia a bolo to este ovela horsie. Vseobecne ked nahodim magnezium chelat, citrat, laktat...to je jedno aky, trpnu mi nohy este viac. Neviem si najst vhodne magnezko, ani magnosolv nebolo ok. Celkovo ak ho beriem dlhsie - katastrofa, takze take krasne sladke zaspavanie po magnezku, ako opisujes, mne nehrozi :) just in case - ak by niekto cital tieto riadky, ze je nas viac.
Jozef O. (06.02.2023 09:43)
Kreatin som bral, ked som cvicil omnoho tazsie a aj trening trval dlhsie.. vtedy mi to davalo zmysel a pomahalo to. 1 cajova lyzicka cize 5g kazdy den. Teraz, kedze cvicim s mensou intenzitou a objemom a omnoho kratsie (cca 30 minut), tak kreatin uz neberiem.. Creapure je vynikajuca volba creatinu, vyrabaju to nemci a rucia svojou cistotou. Po rozmiesani vo vode hned vypit, nepripravovat si to dopredu. Ak ti robili vsetky magnezka zlobu, skus tekute. Ja beriem posledne mesiace Minerals70 Mineral Drops liquid alkalic (maju ho aj v alze), kde je okrem magnezia aj draslik, sodik a chloridy. Nakvapkam 20 kvapiek do 7dcl flase s vodou, co mam v Sodastream a vyrobim si tak vlastnu bublinkovu mineralku. Pijem to hlavne pocas cvicenia a po nom, ale dam si aj inokedy len tak miesto cistej vody :)
Denisa (06.02.2023 20:23)
Dobrý deň som tu nova histaminovu intoleranciu mi potvrdili len v decembri, viete mi prosím vás niekto vysvetliť aký vplyv má cvičenie na histaminikov? Bola som pred pár dňami po dlhej dobe na joge a na druhy deň som dostala migrénu, bolesť celého chrbta, bolesti klbov a ešte niečo s kolenom pri ohnuti bolesť akoby v ňom bol zápal. Ďakujem
Jozef O. (07.02.2023 07:25)
Ahoj Denisa a vitaj medzi nami. Prilis intenzivne cvicenie u vela histaminikov sposobuje neprijemne reakcie, ako zcervenanie koze, svrebnie, zavrat alebo slabost. Pri prilis intenzivnom cviceni totiz sposobuje svalovy zapal uvolnovanie histaminu zo zirnych buniek. Navyse pri takom druhu cvicenia sa zvysuje teplota organizmu, co tiez zhorsuje tieto prejavy. To neznamena, ze clovek nema cvicit, mal by ale volit lahsie formy, ako napriklad chodza, nie prilis intenzivny silovy trening, alebo prave joga, ci strecing. Tie popisy problemov co si uviedla az na bolest hlavy velmi nevyzeraju na histaminovu reakciu, takze v tomto pripade to zrejme bude nieco ine. Je celkom mozne, ze ak si sa nehybala dlhsie, je to len reakcia na znovu zacatie cvicenia.
Denisa (07.02.2023 08:36)
Jozef dakujem za odpoveď teda chôdza joga môže byť len asi zacat pozvoľna 🙂
Jozko (07.02.2023 12:30)
Ja zaservenanie koze ani svrbenie nemam, ale mam na druhy den migrenu, nevolnost, zle travenie, cize je to individualne u kazdeho, aj to som nemal vzdy pocas HIT az teraz.
Lucia (11.02.2023 13:48)
Ahoj Denisa, vitaj, skusim poslat odkaz na jeden podla mna velmi pekne vysvetleny clanok ohladom vitaminov a sportu z klinickej praxe - MUDr. Božena Čunderlíková: https://www.edukafarm.sk/data/soubory/casopisy/mediNEWS/02-2019/3.Histaminova-intolerancia-sport-a-vytamin-c.pdf Vseobecne je stale malo lekarov, ktori sa realne zaujimaju o problemy pri histaminovej intolerancii, vacsina nas odbije s vetou "nahodte si dietu a bude to ok", ale velakrat je za tym okrem stravy aj vela inych faktorov ako napr. stres a celkovo akekolvek zatazenie organizmu hoci aj s cielom pozitivneho efektu (teda po cviceni a sporte celkovo, dokonca aj po ture - mavam pravidelne migreny, ak vela chodim, takze aj vytrvalostne chodenie do kopca je zataz). Hoci sa joga uvadza ako vhodna pre histaminikov, moze byt aj vcelku nebezpecna, hlavne ak sa clovek po dlhsom case nesportovania vrhne na takuto vec s cielom si oddychnut a poriadne "popretahovat hnaty" :) pricom vysledok je castokrat opacny, treneri mi zvykli hovorit, ze to moc nemam prehanat so strecovanim, lebo telo sa nepotrebuje za kazdu cenu dostavat do narocnych a zbytocnych pozicii a za kazdu cenu rozsirovat svoj rozsah. Ja mam po mojom strecovom treningu vzdy mierny problem, hoci tepova frekvencia je nizsia, avsak napor na nervovu sustavu je znacny. Podla tohto clanku som si skusila zaradit vit. B6 a lipozomalny vit.C rano nalacno a vecer pred jedlom - opat sa snazim viac-menej nalacno pred jedlom aj vecer, kedze ja mam dlhsie pauzy medzi jedlami, aby som nezatazovala travenie este viac. Prihodila som quercetin (vyborny antioxidant a vyborne ucinny aj s bromelainom - enzym, ktory pomaha lepsie travit bielkoviny). A zatial pocitujem mierne zlepsenie, ale vseobecne akykolvek stres nas zatazuje, takze opatrne.
Lucia (11.02.2023 13:53)
Jozef O. - dakujem pekne za odporucko na tie Minerals70, vyskusam to, budem zvedava na ucinok :) Ak mozem vediet, ako momentalne vyzera tvoj regiment co sa tyka doplnkov? Stravu mas zalozenu viac na zivocisnom zaklade kvoli salicylatom?
J (11.02.2023 15:23)
Ja ti odporucam Histaalerg, beriem ho uz mesiac, a mozem cvicit v posilke v pohode, aj dat saunu, co mi sposobovalo migreny predtym aj unavu, teraz to zvladam v pohode, mozno nie kazdemu to pomoze neviem, ale za pokus to stoji, zabranuje vyplavovaniu histaminu zo zirnych buniek a potlaca zapaly, ucinna latka je PEA.
Jozef O. (11.02.2023 17:18)
Co sa tyka doplnkov, beriem pravidelne len Vitamin D3 a k tomu K2. No a ten tekuty mix horcik-draslik-sodik-chloridy. Ale bez tych si zivot viem predstavit.. za klucove povazujem hlavne to D3. A strava ? No, skusil som uz asi vsetko. Ale poslednu dobu taky rozumny mix rastlinnych aj zivocisnych. Chlebove placky, cottage, chude maso (vacsinou kuracie ci morcacie), ryza, cestoviny, zemiaky varene, pecene, rozmackane :), zemiakove lokse, vajicka, rozna zelenina a ovocie, mam rad aj ovsenu kasu, pripadne divoku ryzu, co vlastne ani nie je ryza, ako napoj kava s rozmixovanym maslom, medovkovy caj.. z casu na cas doma robene pukance.. Velku zmenu co teraz skusam je uplne vynechanie alkoholu. Ale ze uplne. Viem ze aj to moze hodne pomoct liecit crevnu barieru a pomaha crevnym bakteriam. A je to zatial sice len 7-8 tyzdnov co som naposledy mal nejaky alkoholicky drink, ale vidim uz velky rozdiel. Omnoho lepsie mi travi, cervene flaky a svrbenie koze ustupuje stale viac.. je mozne, ze aj to je dolezita sucast skladacky.
Lucia (12.02.2023 22:08)
J - dakujem pekne za tip, vyskusam... avsak najskor skusim kreatin v spojitosti so sportom a mozno v kritickych pripadoch pri zapale potom aj Histallerg... ale stale rozmyslam, ze telo by dlhodobo nemalo uzivat prilis vela doplnkov vyzivy, budem sa casom snazit dat to na minimum
Lucia (12.02.2023 22:30)
Jozef O. - ten tekuty mix ako napr. draslik, sodik ci chloridy...neviem ci to je must have pre telo? Teda myslim, ze si doplnim potrebnu davku zo stravy, trosku som sa toho obavala doplnat to este mimo stravu. Co sa tyka stravy - pamatam si z toho zmazaneho clanku este super point ohladom zachladenia ryze a zemiakov, ze na druhy den su este lepsie, lebo sa v nich za ten cas vytvaraju prospesne bakterie aj pre hitkarov? Vedel by si dat, prosim, link, odkial si cerpal tieto info? Neviem sa nikde k tomu dopatrat :) Co sa tyka alkoholu - tu nie je o com, to je vseobecne zname, ze aj pre nie HIT ludi to ma zly dopad na crevny mikrobiom a ja som stale toho nazoru, ze nas hlavny problem je syndrom priepustneho creva a teda rozne zapaly z dlhodobo nevhodnej stravy, napojov a velky napor na organizmus (stres, pre citlivejsich aj elektromag.ziarenie ako tu na fore uz niekto pisal - ja napr. neviem spat blizko zapnutej wifi), kazdy mame ine spustace a inu formu HITky. Ale vseobecne napr. ja pivo a vino znasam dost zle... najlepsie vraj vie clovek s HIT prijat vodku, tequillu, whisky a gin - ale to mas aj v jednom zo svojich clankov, mozem to aj potvrdit. Ja nedam dopustit na staru-dobru borovicku, ked uz to musi byt :) Inak bez alko je pocitovo asi najlepsie.
J (13.02.2023 07:59)
Neboj sa vyuzivat prirodne doplnky, vytazky rastlin, urcite som proti syntetickym doplnkom, a co sa tyka elektromagnetickeho ziarenia z telefonov nepodcenuj to, su na to uz studie, nejaky dovod vsetkych tychto nasich problémov musi byt, treba sa zamysliet co sa v nasich zivotoch zmenilo. A ked nevies spat pri WIFI uz to je dokaz, poznam takych co vypli wifi a zacali spat. Vyskusaj vypnut bluetooth, gps, data, wifi, vyhybat sa shopping centram a business centram, vsimni si anteny v blizkosti kde byvas, vyskusaj sa tomu vyhnut na tyzden co sa zmeni u teba. Ja som si to uvedomil po 10 rokoch, velku BTS antenu som mal oproti na bloku, 30m od mojej spalne. Ked som sa prestahoval problemy zmizli. To nie su ziadne hoaxy. Inac som uplne zdravy jedinec.
Lucia (13.02.2023 08:56)
Nuz, prirodne doplnky vo forme bylin vedia tiez uskodit - kedysi som vo velkom ficala na kadejakych bylinkovych preparatoch, nafukovalo ma, zapchu som mala atd... jasne, mohlo tam byt viac dovodov, ale citlivemu organizmu tiez nie kazda bylina sadne, upozornovali ma viaceri, co sa venovali bylinkam, okrem toho aj moja obvodna, ktora mi zvykla odporucit taketo preparaty, ale ze opatrne. Bylinka moze byt ako liek, tak aj jed :) Napr. take lipozomalne C s najlepsim vstrebanim alebo uz len klasicka kyselina askorbova sa bezne v zelenine a ovoci vyskytuje v malom mnozstve, takze ak uz nejaka kura, inak to nepojde, atd... cize stale zalezi, ale inak ano, suhlasim s Tebou. Uz rozumiem, ze to si Ty, co pisal tu na fore o ziareni, davam Ti opat za pravdu, ziadne hoaxy, ani konspiracie, citala som ten prilozeny clanok a po poslednej navsteve kardiologicky som sa o tuto temu zacinala stale viac zaujimat, kedze mi sama kazala nemat pri spani telefon pri hlave a vypinat data, ono to neovplyvnuje len travenie, davala mi par prikladov z praxe a kedze robim v IT oblasti, do prace chodim ako do rojiska ziarenia :) hoci casto som z domu, ale ked si predstavim, aky dosah ma wifi - nie iba moja, ale aj od susedov, sme tomu vystavovani neustale a inak to uz asi nebude. Iba ak sa odstahovat mimo mesto casom.
J (13.02.2023 10:44)
Mal som na mysli vitaminy z prirodnych zdrojov, nie bylinky aj ked ja som uz naozaj presiel vsetkym co bolo dostupne a odporucane, Lipozomalne C aj ESTER C beriem pravidelne, aj ked teraz skusim uz vysadit, spravit si prestavku, k PEA (Histaalerg som sa dostal pred mesiacom) a naozaj mi pomaha, aby som nevyzeral ako nejaky farma agent, ktory tu nieco pretlaca, treba si o PEA prestudovat, je vraj aj dlhodobo neskodny, je telu vlastny, pracuje proti zapalom, a stabilizuje zirne bunky, ja som stale mal podozrenie ze moja HIT nie je zo stravy hlavne, aj ked na niektore histaminove bomby viem zareagovat, ale bezne jem vsetko. O vplyve elektromagnetickeho vysokofrekvencneho ziarena na organizmus nechce nikto zatial oficialne pisat lebo sa boja zaradenia medzi konspiratorov,ale nieco sa tam najde dokonca aj na stranke STU https://www.stuba.sk/sk/diani-na-stu/skodi-vam-elektrosmog-pluska.sk.html?page_id=6097 Ja pisem len to co citim na vlastnom tele, a ake mam vlastne realne skusenosti,mozno niekto na to nereaguje, alebo si to neuvedomuje, mozno ma ine problemy, depresie atd., ja som spal pri BTS Antene (Základná vysielacia a prijímacia stanica (BTS) skoro snad 15 rokov, a problemy mi zacali postupne pribudat a vyvrcholili pred 8 rokmi s prichodom datovych sluzieb, nemal som ani sajnu, ze to moze mat suvis, len som vedel ze nejak zahadne v zahranici mi nie je nic, nieze by tam nebolo ziarenie ale nespal som pri velkej antene, tak mi zasvietilo po rokoch, kupil som si pristroj na meranie elektromagnetickeho ziarenia a nameral cca. 100 nasobne vyssie hodnoty ako v inych bytoch, na balkone az 1000 nasobne, lebo pokovene okna nieco tlmia. Mal som brain fogy pravidelne, chronicku unavu, traviace problemy nieco ako opica na druhy den po jedle, celodnova silna nevolnost, unava po sporte a slaba regeneracia. Teraz sa mam na 99,9% dobre, byvanie sa inac da aj odtienit grafitovymi natermi, zaclonami, su na to prostriedky, ale minimalne odporucam nepouzivat wifi ale kabel na internet, a na telefone data zapinat len pri pouzivani, a potom vypnut aj wifi na telefone, aj data aj gps aj bluetooh, a hlavne v kovovom aute, kde sa to ordaza vsetko tam a späť . A vyskusat co sa bude diat s telom bez žiarenia alebo s minimalnym ziarenim, samozrejme aj kancelarie v business centrach su preziarene, aj shopping a fitnes centra, aj vonku mnohe ulice, hlavne sidliskove, kde su rodinne domy tam vacsinou nie. Ako je mozne mat miesta v meste kde je ziarenie 20-50 mikrowattov na m2 a miesta kde je 3000-5000 mikrowattov na m2 a tvrdit, ze je to to iste a ze to je nezavadne. A vysledky mikrobiomu a celkovo hrubeho creva som mal predtym zle, mal som kandidu, a pritom som sa stravoval zdravo, vela zeleniny, ovocia, aj zil som zdravo, nejem fastfoody, ani chemicky spracovane jedla/polotovary. Ziadne probiotika mi nepomahali, ani drahe, ani na mieru ani lacne. Stav sa mi vyrazne zlepsil az po eliminovani pobytu v elektromagnetickom vysokofrekvencom smogu, moze si mysliet kto chce co chce, ale moje problemy sa po rokoch eleminovali takmer na nulu, stale to samozrejme sledujem, ale zatial som spokojny, je velmi otravne takto zit s tymito problemami, velmi frustrujuce, obmedzujuce, preto pisem o svojich skusenostiach, snad to niekomu pomoze. Inac nemam ziadne choroby, vysledky krvnych testov pravidelne vyborne. Lekari si uz nevedeli rady, kde moze byt problem.
Lucia (15.02.2023 19:28)
V pohode, vsimla som si, ze Histallerg uz viac ludi odporucalo, tak urcite stoji za vyskusanie :) najblizsie sa pon zastavim aj ja, pomalicky sa blizi obdobie sezonnych alergii, tak bude treba nahodit prisnejsiu fazu v stravovani a skusim zaradit okrem ineho aj tento preparat. Dakujem pekne za blizsie info. Co sa tyka elektromag.smogu, zacala som testovat podla toho, co pises, aj mne ta skladacka nejak konecne zacala do seba zapadat a co pises mi dava zmysel, aj tie problemy, ktore popisujes...je az neuveritelne, ako citlivo dokaze organizmus reagovat na rozne podnety, najhorsie je, ked clovek nepozna roky pricinu a trapi sa. Tie brain fogs a neschopnost sustredenia celkovo je katastrofa - obcas ma vedelo po jedle tak vypnut, ze som si musela hodinu pospat - ale mne sa napriklad toto stavalo hlavne doma pocas home office, v praci som zvykla byt ok, zvlastne. Uz som si myslela, ze doma mam v chladnicke horsie jedlo ako to, ktore si kupim v praci alebo na obednej prestavke :)
Tibor (09.11.2023 11:05)
Dobrý deň, Som potvrdeným Histaminikom už 4r. zo začiatkoch som mal veľký problém sa stým to stavom stotožniť a čo jesť. Ako každý z nás všetko treba vyskúšať na sebe ba čo jednotlivec to iná reakcia na potraviny. Nakoľko už dlhšiu dobu cvičím fitko, strava dietná ľahšia na tuky prispieva na rast svalovej hmoty. Môj tréning je v týchto obdobiach veľmi intenzívny 3x do týždňa fitko, 2x bojové umenie. Čo sa týka reakcie HIT na tak intenzívny výkon je spočiatku problematicky ale časom sa to zrovná nie je nutné to vzdávať pri únave. Veľmi ma prekvapilo pitie Vincentky minerálnej vody hneť ráno na lačno 2dc a 30min po konzumácii nejesť. Viac si môžem dovoliť zakázané či nie moc vhodné pre HIT jedla vyššia odolnosť. Týmto dám pre HIT intenzívnych športovcov čo mám otestované na sebe denne: 2dc minerálnej vody Vincentky na lačno. 1x káva okolo 9-10hod. viac počas dňa nie. Obed bielkovinová strava, mäso na prírodno ryža a pod. sem tam vyprážané alebo pečené na masle alebo bravčovej masti. pred tréningom 1h - Kreatin mono čistá voda naj. kreatin čistý nie ochutený, prášok. Počas tréningu čistý proteín 1 odmerka neochutený popíjať miešaný čistou vodou. (mimo tréningu max. 1x denne). Po tréningu ovsené vločky s mliekom alebo vodou záleží od vašej chute. po 1h bežná strava Hit čo vám chutí ideál kde najviac bielkovín. na noc každý deň pred spaním 1Tb B6 odporúčam meniť výrobcu nie vždy je vhodné brať od toho istého výrobcu + 500 - 1000mg Celaskonu tablety. Mám prácu taktiež sedaciu intenzívny tréning mi práve dobre pomáha odbúraniu histamínu z tela. Únava býva dočasná tým že ste zmenili i životný štýl a intenzitu prekrvenia určitých svalov ktoré ste doposiaľ nepožívali netreba to vzdať hneť po prvotných únavách či bolestiach... o bolení hlavy a migrén môže i spôsobiť nadmerné prekrvenie svalstva v oblasti chrbta ci krčnice, trapéz, ramien. Týmto chcem trošku prispieť k zvýšeniu výkonu a svalovej hmoty i počas HIT, je to možné a tým že HIT sa rovná zdravé stravovanie nie je nutná len chôdza. Samozrejme sme každý iný, individuálny, treba to na sebe vyskúšať i odolať dlhodobejšie. Samozrejme je veľký rozdiel i medzi vrodeným HIT či získaným. Takže držím palce v samo otestovaní a v športe :D
Margaretka (12.11.2023 07:09)
Zdravím, chcela by som prispieť do tejto diskusie mojim najnovsím poznatkom, zacala som uzívať L glutamín, ktorý by mal napomoct pri zlepsení imunity, tráviaceho traktu, regeneracii organizmu. Kedze ja som uz viacročná Hitkárka s mnozstvom prejavov, ktoré ma kazdý den prekvapujú😀, tak som si ustálila rezim na C,D, zinok, ráno a vecer Naturdao ( v noci sa vyplavuje najviac histamínu), a pridala som ten glutamín. O priebeznych vysledkoch sa podelím. Je fakt, ze citrusy som nejedla roky, kapustu iba na obrázku, z rýb dostanem taky záchvat, ze celá krabicka DAO by mi nestacila! Vlastne, vsetky najviac zdraviu prospešné veci moj organizmus tvrdo bojkotuje! A tak ráno ovsené vlocky zaliate horucou vodou, obec lidtovy salat a hovadzie, jedno jablko denne, atď, ved to poznáte! A co som si vsimla, ze i napriek tejto strave, ziadne cukry, alhohol som nepila 4 roky, mam cholesterol 7! Nepochopitelné ale fakt! Cize znízená metabolizacia tukov.vsetko so vsetkym v nasom tele súvisí😊
Histaminik.sk

mail Kontakt | Icons by Icons8