logo
Mliečne výrobky a lepok
Silvia (27.09.2022 11:27)
Čítala som, že za HIT sa vždy skrýva niečo viac a to buď laktózová intolerancia alebo celiakia. No robili mi dychové testy na laktózu a výsledok je ok. Rovnako mi robili testy z krvi na laktózu, kazeín a lepok a tiež ok. Stretli ste sa už s takýmto tvrdením a čo je na tom pravda? Je to odborne podložené? Ďakujem za odpoveď.
Jozef O. (29.09.2022 08:21)
Ano, stretavam sa s tym stale castejsie. Je velka sanca, ze histaminova intolerancia moze byt len zastupny problem priepustneho creva. Vypocul som si vela rozhovorov a precital clanky od doktora Harvardskej lekarskej fakulty Alessia Fasana, kde tvrdi, ze konzumacia lepku moze viest k tvorbe molekuly zvanej zonulin. Ta nasledne posobi na barieru v tenkom creve tak, ze ju robi viac priepustnou. Do krvy sa tak potom dostavaju latky, ktore by inak tenke crevo nemalo pustit a zacina cely rad autoimunitnych reakcii, ktore su velmi podobne tomu, co pozname. Povodne sa myslelo, ze sa to tyka len celiatikov, vyskum vsak zistil, ze aj neceliatici mozu reagovat citlivo na lepok a mozu u nich tak vznikat vysoke hladiny zonulinu.
Lucia (08.01.2024 22:18)
Ahoj. Ja sa pridávam. Oficiálne určite nemám celiakia a ani laktozovu intoleranciu. Avšak z jedenia mlieka som mávala hnacky. Dokonca aj z kozieho. Stačilo párkrát. Mesačne a mala som prípustné crevo
Rena (14.02.2024 17:33)
Ja mám HIT a veľmi mi pomohlo keď som úplne vyradila lepok a mlieko. Ale samozrejme bezlepkové potraviny si hradím sama, lebo nie som celiatik a nie sú zrovna lacné. Celá táto diagnóza je chorá, lebo pomôž si sám a lieky, ktoré aspoň trochu zmiernia si tiež človek musí hradiť celé a tiež stoja veľa.
Marianna (19.02.2024 13:50)
Konečne niekto podobný! Mne nepotvrdili celiakiu, ale jednoducho múčne veci (cestoviny, chlieb a pod. + ryža a krumple ako škrob) mi spôsobovali problémy pri trávení až napokon som skončila s HIT... Dodnes z obilia len ovsené vločky každé ráno... ostatné len občasne. A vždy je to ruská ruleta.
Histaminik.sk

mail Kontakt | Icons by Icons8