logo
Ako varit
Lucia (08.01.2024 08:37)
Mam este otazku k vareniu. Aj varena zelenina a ryza musi byt stale cerstva ? Aj v nej sa tvori histamin ? Alebo toto moze byt aj 4-5 hodin chladene ? A co sa tyka masa: ak si napriklad kupim kralika a 2 dni po zabiti a ihned ho zamrazim je to ok ?
Jozef O. (08.01.2024 08:57)
Myslim, ze pri zelenine by to nemal byt problem. Histamin vznika z aminokyseliny histidin, a kedze zelenina ma obecne malo aminokyselin (bielkovin), nemala by tam vzniknut velka naloz histaminu. Co sa tyka ryze tam je iny problem ako histamin. Ak sa necha ryza do dalsieho dna, hrozi zvysene riziko rozmnozenia bakterii Bacillus cereus, ktore uvolnuju toxiny. Podla studii sa mnozia aj pri teplote od 4 stupne, co je teplota na ktoru je nastavena vacsina chladniciek. Takze ryzu radsej konzumovat uplne cerstvu hned po uvareni. Na druhu stranu, pises o 4-5 hodin chladenia.. to by som az tak tragicky nevidel.. skor keby to clovek drzal po dovareni nejakych 12-24 hodin a tak.. Co sa tyka poslednej otazky, tak zviera ktore je po zabiti (a vypitvani -- toto je dolezite) ihned zamrazene, je ta najlepsia volba pre histaminika. Tu by som sa nebal to mat v mrazaku aj dlhsie ako 2 dni..
Lucia (08.01.2024 09:53)
Dakujem este sa chcem spytat. Poculi ste nieco o histamine III. Typu ? Vraj je to nieco co sa.u nas nevysetruje. A ze mozete byt hsitaminik ale testy na dao su negativne.
Viki (25.01.2024 15:58)
Ahoj Lucka, s histamínom mám problémy roky. Jeho vyšetrenie je často náročné, pretože sa vyznačuje radom príznakov. Po lekároch som chodila dlho a pomohli mi až v Symptomedice. Intoleranciu liečia pomocou diagnostiky mikrobiómu, pozri ich web: www.symptomedica.sk . Verím, že ti pomôžu a poradia tak ako mne:)
Histaminik.sk

mail Kontakt | Icons by Icons8