logo
Kukuričná kaša ako alternatíva k vločkám a pečivu
Magdalena (14.08.2023 20:20)
Ahojte, s histamínovou intoleranciou žijem už niekoľko rokov. Ako mnohí z vás, ani ja nemôžem jesť bez nepríjemných následkov bežné pečivo z obchodu. Jediné, čo znesiem, raz za čas, sú obyčajné rožky. Keďže na raňajky jedávam väčšinou ovsené vločky s ovocím, ale už sa mi prejedli, začala som vymýšľať. Kto znesie múku z kukurice - kukuričnú krupicu, ponúkam vám na vyskúšanie môj recept. Kašu si môžete pripraviť na raňajky, alebo ako ľahkú večeru, musí sa jesť teplá. Suroviny: 1 šálka kukuričnej krupice, 1 šálka horúcej vody, 1 šálka mlieka (ja môžem aj obyčajné kravské), trošku cukru, 1 stredne veľké ošúpané jablko, za 2 lyžičky masla, na posypanie práškový cukor a karob. Postup: Do rajnice vysypeme šálku krupice, zalejeme šálkou horúcej vody, zamiešame metličkou, dáme na platňu sporáka a prilejeme šálku mlieka, miešame metličkou, varíme približne 10 minút, pridáme lyžicu cukru, kúsok masla na zjemnenie, ešte pár minút varíme. Ak si nie ste istí, či je už krupica mäkká, ochutnajte. Potom pridáme postrúhané jablko (ale nie celkom na hrubo), premiešame, necháme poriadne za stáleho miešania ešte zo pár minút prehriať. Ak je masa počas varenia hustá, pridáme ešte trošku mlieka. Horúcu kašu vylejeme na tanier vypláchnutý studenou vodou, posypeme karobom, cukrom, do stredu dáme lyžičku masla. Hotovo. Keď som skúšala kašu len z kukuričnej múky, mlieka, cukru, nepáčila sa mi chuť kukurice. Pridaním jablka je to už úplne iná lahodná chuť. Odporúčam použiť kvalitnú nádobu, lebo kaša môže na silnom plameni prihárať. Ale časom nadobudnete zručnosť. Nevýhodou je, že kukuričná krupica sa musí variť dlhšie, ako bežná pšeničná krupica. Budem sa tešiť, ak niekomu môj recept spestrí jedálny lístok.

Pridať odpoveď

Histaminik.sk

mail Kontakt | Icons by Icons8