logo
Rozmrazovanie
Alzbeta (10.12.2021 16:55)
Dobrý deň prajem, mám HIT a čítam od Vás pre mňa veľmi poučne rady, ale tu som sa zastavila, lebo som sa nedocitala, akým spôsobom odmrazovať a potom na aký stupeň teploty zohriať aby histamín skočil čo najmenej. Neviem kde nájdem Vašu odpoveď, ale aspoň bude poučná pre druhých. Dakujem pekne.
Jozef O. (12.12.2021 18:55)
Idealne je rozmrazit cim rychlejsie. Ak je to hotove jedlo, ohrievam to na panvici alebo v hrnci (podla typu jedla) rovno na sporaku. Ak je to surovina na varenie, ako napriklad nakrajane zamrazene maso v sacku, tak ho ponorim do dresu s teplou vodou a za cca 20 minut sa uz s nim da varit. Hlavne nerozmrazovat dlho pri pokojovej teplote.
Eva G. (22.03.2022 12:19)
Tak teda zmrazovať hotové jedlo pri HIT ?! Neviem či je vhodné, masko rozmrazujem tak, že nechám trochu popustiť pri izbovej teplote a keď sa už dá krájať - ešte zmrazené, začnem hneď variť, nenechávam úplne rozmraziť.
Jana Z (23.03.2022 00:32)
Rozmyslam aj ja nad tym rozmrazovanim. Len zacinam s osvojovanim principov HIT, ucim sa.. aky je Vas nazor skusenost pri rozmrazovani suroveho masa cez noc v chladnicke? Cca 12 hodin v chladnicke a potom varim v tlakovom hrnci minimum casu? A po druhe, ked rozmrazujem uvarene maso, tak ho supnem len do mikrovlnky (mam male deti, som rada, ze nemusim hrniec umyvat po rozmrazovani/ohrievani na sporaku). Vopred dakujem za nazor, radu
Jozef O. (31.03.2022 11:02)
Len aby som vysvetlil lepsie: Navarene hotove jedlo - ak mi zostane porcia na dalsi den navyse, davam do chladnicky. Co sa tyka zohrievania takehoto jedla, mikrovlnka je absolutne v poriadku. Ja mikrovlnku nemam, preto pouzivam bud klasicku ruru, alebo panvicu ci hrniec na ohrievanie hotoveho jedla. Mrazim len surove maso. Ak si kupim povedzme viac chladeneho masa, ako pouzijem na varenie v ten den, zvysok si nakrajam, nasackujem a dam do mrazaku. A co sa tyka rozmrazenia takehoto suroveho masa - kludne mozete dat rozmrazovat aj pocas tych 12 hodin (ako sa to zvykne robit na noc) v chladnicke. Oproti rychlo-rozmrazeniu v teplej vode tesne pred varenim tam sice vznikne trochu viac histaminu, ale nebude ten rozdiel az taky velky. Hlavne nerozmrazovat niekolko hodin pri izbovej teplote niekde na kuchynskej linke.. Varenie v tlakovom hrnci milujem a casto pouzivam, ale hlavne na hovadzie masko. Inak sa netreba bat ani varit, piect, opekat. Bezne peciem aj cele kura 1,5 hodiny v rure. Len nerobit dlhe vyvary, kedy to tam bubloce dlhe hodiny.. :)
Jana Z (07.04.2022 22:38)
Dakujem pekne za detaily. Ok, takze do druheho dna jedlo v chladnicke by malo byt bezpecne, samozrejme chladene hned cim skor. No a veru vyvar, to mi raz naozaj uskodil a pritom ani nebol az tak dlho vareny (max 1-1,5 hodiny).
veronika nagyová (22.02.2023 19:01)
Určite,že treba ak je čas hneď v "dreze" v studenej vode a s studené hneď do chladničky vložiť.No polievku zliať teda zeleninu ,meso atdť zvlášť do malej misky a tak ju dať zvášť do chladničky. Ohrievanie nech prebehne rýchlo.Ovšem cestoviny aj iné múčne jedlo mi robí veľmi zle.
Heňa (23.03.2023 07:14)
Prave rozmyslam nad tym rozmrazovanim suroveho masa a chcem sa prosim opytat. Je problem maso nalozit do oliv.oleja a zasolit a mat ho tak v chladnicke? Ono vzdy musi byt max.cerstve z mrazu? Dakujem za odpoved, som zatial novacik a zorientuvam sa. Vdaka
Jozef O. (23.03.2023 07:19)
V idealnom svete prave rozmrazene maso je najlepsie, ale v idealnom svete nezijeme. Aj mne sa stava, ze obcas mam viac masa ako spotrebujem dany den, tak ho proste umyte dam do sklenenej dozy a supnem do chladnicky, ked viem ze budem s nim druhy den varit. Vznikne tam trosku viac histaminu (chlad len spomaluje, nie zastavuje procesy), ale povacsinou sa to nijak vazne neprejavi. Ak sa napacuje do oleja a soli, mohlo by to teoreticky este viac spomalit tieto procesy.
Histaminik.sk

mail Kontakt | Icons by Icons8