logo
Energia
Ivana (22.05.2023 14:07)
Prosím Vás poraďte mi, čo si dávate na energiu? :( PO rokoch pitia kávy som ju nahradila zeleným a čiernym čajom, potom mi zistili HIT a som zúfalá a neskutočne unavená lebo nemám si čím nakopnúť energiu. Čo si dávate Vy?
Jozef O. (22.05.2023 15:18)
Bude to zniet mozno ako klise, ale u mna number one na energiu je mat hlavne dobry spanok. Vsetko ostatne su len barlicky, ale v skratke popisem moj celistvy pristup, ktory mne pomaha: - stavam v rovnaky cas kazdy den (aj cez vikend v rovnaky cas ako cez prac. tyzden) - hned sa vystavim jasnemu svetlu (idem na 20-25 min von sa prejst; ak su zimne tmave rana tak zapnem co najviac jasneho svetla v izbe) - ak uz ubehla aspon hodina po zobudeni, dam kavu s kofeinom (nie skor, lebo potlacime prirodzenu tvorbu ranneho kortizolu) - druhy kofeinovy napoj, ktory teraz testujem a zatial to vyzera fajn, je kvalitny matcha caj, ale davam si len jeden doobeda. - po obede uz ziaden kofein neprijmam - posledne jedlo jem 3-4 hodiny pred spanim - vecer idem spat v rovnaky cas kazdy den (ano, aj cez vikend :) - aby som spal aspon 8 hodin). Toto je len hruba osnova, ktora ale velmi pomaha telu udrziavat spravny cirkadianny rytmus a mat kvalitnejsi spanok. A ak je kvalitny spanok, clovek nepotrebuje ani tolko kofeinu ci inych foriem externej energie pocas dna. ;)
Peťa (07.06.2023 15:53)
Mne energiu práve berie káva, čiže kofeín. Zelený čaj neskúšam. Keď nemám energiu viem, že sa musím polepšiť v príprave jedál, ktoré dobre tolerujem. A kvalitný pravidelný spanok. Káva a podobne budiče, o ktorých si možno myslíme, že nás nakopnú, pre mna majú úplne opacny efekt.
Histaminik.sk

mail Kontakt | Icons by Icons8