logo

Čo je to histamínová intolerancia ?

Histamín je látka, ktorá sa bežne nachádza v rôznych potravinách.
V niektorých viac, v niektorých menej.
Tenké črevo zdravého človeka sa postará o to, aby to nespôsobovalo žiaden problém.
Histaminik také štastie nemá.
Jeho telo si z nejakého dôvodu vyrába menej enzýmu ako je treba.
Ak chcete v spoločnosti zaujať vyslovením zložitého slova, meno toho enzýmu je diamino-oxidáza.

Som histaminik ?

Doktor vám pichol ihlu do žili a odobral krv.
Mašinky kdesi vzadu vašu krv analyzujú a následne vypľujú výsledok.
Doktor si posunie okuliare vyššie na nos a pozrie na vás.
"Ako by som to.. vaše hodnoty ukazujú, že máte málo (prichádza ono zložité slovo) diamino-oxidázy."
Bum.
Pečiatka a úsmev.
"Ste histaminik."

Ale som naozaj histaminik ?

Nikto nevie.
Meranie z krvy totiž z mnohých dôvodov nedáva žiaden zmysel.
My potrebujeme diamino-oxidázu hlavne v tenkom čreve, kde robí svoju robotu.
Ukazuje jej stav v krvy to čo je v tenkom čreve ? Nie je to isté. Ani odborníci sa nezhodujú.

Takže ?

Pripravte si histamínovú bombu.
Navarte si hustú paradajkovú polievku a posypte si ju syrom čedar. Veľa čedaru.
Zjedzte na vlastné rizko a počkajte pol hodinu..
Ako sa cítite ?
Ak vás svrbí koža, slzia vám oči, nadúva vás, prípadne vás začala bolieť hlava, gratulujem.
Ste náš.
Je to trochu zjednodušene, vždy môžete mať aj alergiu na paradajky ;) Ale predpokladám, že testom na bežné alergie ste už prešli.

Čo teraz ?

Čítajte fórum na tejto stránke.
Prečítajte si zoznam potravín ktoré majú málo histamínu (tiež na tejto stránke).
A ak predsa idete jesť čosi fermentované, odležané, alebo údené, dajte si aspoň 15 minút predtým Daosin alebo Histapp.

Veľa štastia a vitajte :)

jo Autor: Jozef O.
Histaminik.sk

mail Kontakt | Icons by Icons8