Mám diagnostikovaný HIT. Gastroenterológ mi odporučil prečítať si publikáciu - Martin Hrubiško - Histamínová intolerancia. Že vraj tam nájdem základné informácie a zoznam zakázaných a povolených potravín. Na strane 17 som v tabuľke medzi povolenými potravinami našiel v kolonke tuky - bravčovú masť a oškvarky. Bol to pre mňa šok, lebo už som prečítal hodne podobných tabuliek a doporučení, ale bravčovú masť a oškvarky nikto medzi povolenými potravinami neuvádza. Preto by so vás prosil, či máte s používaním čerstvej bravčovej masti s oškvarkami nejaké skúsenosti. Lebo mne by sa takáto diéta celkom páčila. Moja manželka takéto riešenie kategoricky odmietla ako nezdravé, ... lenže ..... ak to s úspechom používa aj niekto iný, tak by to bol vhodný argument.
Jozef O.(13.02.2024 07:36)
Bravcova mast by mala byt ok co sa tyka histaminu, najdes ju aj na tejto stranke v zoznamoch potravin medzi tukmi, ktore by mali byt OK.
Oskvarky, ako produkt spracovaneho bravcoveho masa, obsahuju aminokyselinu histidin, ktora sa moze v dosledku bakterialnej cinnosti pocas fermentacie alebo nevhodneho skladovania menit na histamin. Takze tam je to uz loteria..
Danica B.(13.02.2024 12:45)
Tiež mi len nedávno potvrdili HIT a tak sledujem a čítam, čo kde nájdem. Ďakujem p. Jozef, že ste vytvorili túto stránku. Veľmi mi pomáha.
Čo sa týka bravčovej masti - vo všeobecnosti lekári tvrdia, že je zdravšia ako oleje (nemám overené). Jej zaradenie medzi HIT povolené potraviny mňa osobne potešilo, lebo pre mňa život bez slaniny = pomalé umieranie :) Oškvarky som si vyvodila tak akosi automaticky aj s tým, že najlepšie je ich konzumovať ešte "takmer teplé". Takže nie kúpené v obchode.
Máme teda 2 možnosti - buď si topiť masť doma, alebo mať kamarátov, ktorí nám pár čerstvých oškvarkov aj s pohárom masti predajú (našťastie mám tú druhú možnosť). Taktiež to však netreba preháňať (aj keď pre mňa jesť zeleninu a ovocie a znížiť prísun mäsa na minimum nie je vôbec problém, stále sa držím hesla slanina je slanina)
Júlia(13.02.2024 21:20)
Ahojte, ja bežne si dávam chlieb upečený v hriankovači natretý br.masťou + uhorky alebo jablko.Vyprážané mäso pečiem tiež na br.masti.
Marek(14.02.2024 06:40)
Je to individualne a treba 5o na sebe otestovat alebo telo postupne natrenovat na nejaku potravinu. Syry vraj nie su dobre. Ja jem denne doslova stovky gramov syrov od rana az do vecera :)
Jozef O.(14.02.2024 06:45)
Vela druhov syrov je v pohode, ja jem tiez kazdy den hlavne cottage, tvarohy, alebo maslovy syr.
Ale vacsi zoznam je aj tu na tejto stranke v clanku "Ktore syry jest".
Marek(16.02.2024 10:57)
No pre mna je zase paradoxne najlepsia gouda a jem potom tiez vela tvaroh. Ale napriklad taka mozzarella je pre mna horsia a aj cottage sice jem, ale nie kvanta. A taka Lucina alebo tavene syry to mi vyslovene nerobi dobre. Naopak kludne si dam obcas alebo na pizzu syr parmezanoveho typu.
Eva(31.08.2024 20:49)
Mam HIT a zistila som, ze rano po prebudeni ma bolia creva v podbrusku, cez den to nejako prejde, ale to rano ma znepokojuje. Moze to mat nieco spolocne s HIT? Krizova oblast ma bolieva, ci ta bolest nevyraza z tejto oblasti do predu do slabin🤷♀️.
Baja(01.09.2024 17:10)
Aj mňa hlavne po vyprazdneni bolievali creva, mam Hit, ale ja si myslím že som mala aj candidu. Obmedzujem sladke
Caro(19.09.2024 14:50)
Ja mám s oškvarkami dobrú skúsenosť. Konzumujem ich takmer denne, najčastejšie na raňanky. Nakupujem ich vo väčšom množstve a skladujem v mrazničke. Rozmrazený balíček oškvarkov potom skonzumujem v priebehu pár dní :)