logo

Diskusné fórum o histamínovej intolerancii

Írsky chlieb bez droždia - veeeľmi chutný

Moje hľadanie vhodnej náhrady za klasický chlieb (či už za drožďový alebo kváskový) sa mi vyplatilo. Som nadšená z tohoto chlebíka. Nám chutí, nemá výraznú pachuť po sóde (ani po prdopeči). Keďže mi jogurt Milko Bio grécky jogurt (nemusí byť bio) nerobí problémy, vyskúšala som tento recept. Je zo stránky varecha.pravda, od autorky "pusta". Som jej zaň povďačná. Recept uvádzam tak, ako ho autorka zverejnila, moje dodatku sú v zátvorkách. 450 g múka špaldová hladká - použila som bielu Sokolce; 1 ČL soľ; 1 ČL cukor kryštálový; 1 ČL sóda bikarbóna; 500 ml jogurt grécky hustý (Milko Bio grécky jogurt majú práve teraz v Billa v akcii za 2,99 € za 1 kg balenie); a ja som pridala aj trochu drvenej rasce - cca 1 ČL - rovnú. 1. Do vandlíka som dala preosiatu špaldovú múku, cukor, soľ a soda bicarbonu. 2. Pridala som hustý neochutený biely jogurt, najlepšie hustý jogurt gréckeho typu. 3. Zmes som začala jemne premiešavať vidličkou, kým sa nespojilo v hladké, polomäkké, lesklé cesto, ktoré som vo vandlíku len jemne vytvarovala do guľatého bochníka. V žiadnom prípade sa nesmie vypracovávať a vonkoncom sa nesmie miesiť!!! (Ja som sa ani veľmi nesnažila, aby bol bochník na povrchu hladký, aby som nevytlačila z neho plyn, ktorý vznikol reakciou kyslého jogurtu a zásaditej sódy. Akonáhle držal pokope, dala som ho do pekáča.) 4. Pomúčenými rukami som ho preniesla a dala do jenskej misy, ktorú som vystlala pečiacim papierom, cesto trošku lepí. Jenskú misu pred pečením netreba vyhriať v trúbe!!! 5. Vrch cesta som posypala 3 PL špaldovej múky, nemusí sa posypať múkou (ja som neposýpala). 6. Piekla som ho v trúbe vyhriatej na 190 stupňov C (u mňa 200 st. C) 50 minút. 7. Chlieb sa vďaka pečiacemu papieru ľahko vyberie z jenskej misy, dala som ho úplne vychladnúť na mriežku. Chlieb sa výborne krája a je vláčny i na druhý deň. Stojí za vyskúšanie. Z druhej várky som piekla žemle a tie boli ešte nadýchanejšie (samozrejme, piekli sa kratšie). Dajte vedieť, ako vám chutí. :-)

Jarmila | 2022-08-21 16:42:52
Pridaj komentár k tejto téme

< Späť na zoznam tém